Kapitális ponty fárasztása a kis Blero horgásztavon – Erőművet akasztottak


Több mint 4 órás maratoni ponty fárasztás!

Ez meg mi volt???

Hogy küzdhet egy hal ennyire?

Jesszusom, én ilyet még nem láttam…

Ilyen, és ehhez hasonló mondatok hangoztak egymás után a kis Blero horgásztavon, hétfőn délután…

Döbbentem álltunk kábé 10-en, és jó ideig csak néztünk ki a fejünkből…

Tegnap már utaltunk rá, hogy egy olyan fárasztásnak lehettünk többen szemtanúi, amire egy életen át emlékezni fogunk az biztos.
10 horgász, összesen szerény számításokkal is közel 200-300 év horgásztapasztalat, de ilyet még egyikünk se látott, de a legdurvább az, hogy még hasonlót sem… Ez tényleg az a szituáció, ha ezt az ember nem személyesen éli át, akkor mondhatni hogy el sem hiszi, mert egyszerűen nem lehet átadni, ami tegnap a tavon zajlott.

De kezdjük az elején…

Május 8.-a (Hétfő) 14 óra

A halőrház felőli oldalról láttuk, hogy egy kedves vendégünk, jó 10-15 perce “birkózik” egy elég szépnek látszóhallal. Érdeklődtünk a túlpartról, hogy valóban nagyobbacska? A válasz egy határozott IGEN! volt.

Felszerelkeztünk, hogy hitelesíteni tudjuk majd a fogást (Ponty bölcső, mérleg) és átsétáltunk a túlpartra, ahol Gaudi-Nagy Bálint horgászbarátunk már egy ideje küzdött a hallal. Amikor átértünk megerősítette, hogy egy nem mindennapi halba nyúlt, mert egy jó 30 perc után sikerült megpillantaniuk, és láthatták, hogy egy hatalmas nagy tőponty van a horgon. Ekkor gondoltuk, hogy biztos majd egy jó 15-20 percen belül megadja magát, ha már egyszer majdnem teljesen partközelbe sikerült húzni,

DE ÓRIÁSIT TÉVEDTÜNK!!!

A java még csak ezután következett!

Már mi is jó 30 perce ott voltunk a fárasztásnál, ekkor volt kb. 15:00 és álmunkban nem gondoltuk volna, hogy még 3 órás küzdelemnek lehetünk szemtanúi. A személyzeten kívül ott volt Bálint édesapja, és még 2 kedves vendégünk is élőben nézte végig a több mint 4 órás fárasztást.

Az óriás ponty egyszerűen hihetetlen volt amit művelt!

Legalább 10-szer jutottunk el arra a pontra, hogy na most akkor szákolás következik, de az utolsó pillanatban, mint aki akkor akadt horogra, azonnal lehúzott vagy 30-40 méter zsinórt, pedig a fék tökéletesen be volt állítva, nem volt kimondottan lazán hagyva.
Ez ment órákon át, és egymás után konstatáltuk, hogy bizony ilyen szinten harcoló pontyot soha az életünkben nem láttunk.

Mentek a találgatások, hogy vajon BETON lehet-e az?

Vagy az új trónkövetelővel van dolgunk???

A vendégeink elmondása alapján, amikor egyszer feljött, jócskán 20+ osnak mondták, és mindannyian egyöntetűen állították, hogy hatalmas feje volt!

Egyből jöttek a nevek, hogy hogy hívjuk majd ezt a halat, ha megfogja Bálint, és hivatalosan is regisztráljuk, mint tavunk új királyát.

(Bálint egyébként egy medium feeder bottal és 18-as zsinórral horgászott, tehát azért nagyon oda kellett figyelnie a fárasztásra, mert a legkisebb hiba is azonnali szakításhoz vezethet.)

De ez a hal csak nem akarta megadni magát…

Egyszerűen úgy tűnt több óra után is, hogy nem fárad!

Ezért gyorsan kapott egy instant elnevezést, amit a jelenlévő szemtanúk azonnal elfogadtak: A SPÁRTAI

Ha valaki méltón viselheti ezt a nevet, akkor ez a ponty biztosan…
Na de nézzük a történetet tovább!

Miután már 4 órája ment a küzdelem, és a hal alig veszített valamit erejéből, meg hoztuk közösen azt a döntést, hogy ide bizony csónak kell.

Gyorsan el is mentünk a csónakért, és felvettük Bálintot, és vele együtt a SPÁRTAI módjára küzdő pontyot is. Nagy reményeket fűztünk a tó közepén folytatott csatához, de sajnos ez az ősharcos, nem gondolta még így se, hogy esetleg megadná magát…

Viszont egyszer sikerült meglátnunk egy pillanatra a csónaktól kb. 2 méterre…

NA ITT ESETT LE AZ ÁLLUNK!

Hát ez bizony nem BETON, a hivatalos rekorder pontyunk, amit az egyik kedves hölgyvendégünk fogott meg utoljára, hanem egy jóval testesebb, erőtől kicsattanó igazi harcos!

Bálint tartotta, néha pumpálta amennyire csak tudta, de egyszerűen még csónakból se tudtuk szákolható közelségbe húzni…

És valamivel 18 óra után (Tegnap tévesen lett írva a 17:57) kb. 18:05 perckor, 4 óra 20 perc fárasztás után megtörtént, amitől mindannyian tartottunk… Az előke sajnos nem bírta az óriási igénybevételt és elszakadt…

Na ez volt az a pillanat, amikor tényleg nem tudtuk szavakba önteni, hogy mennyire sajnáljuk hogy ez most nem lett meg…
Viszont ami pozitívum, hogy ezen a délutánon két hősünk is született egyszerre!

Az egyik a kedves vendégünk: Gaudi-Nagy Bálint

Aki fiatal kora ellenére 4 óra 20 percen keresztül küzdött ezzel az óriással, és becsülettel beletette magát a csatába, felnőtteket megszégyenítő módon!

A másik hősünk pedig ez az elementáris erővel küzdő óriás ponty, akihez hasonlót még soha sem láttunk, és előtte el sem tudtuk képzelni, hogy egyáltalán küzdhet ilyet egy hal, pedig mindannyian a szemtanúk közül, már több 10+ os halat fogtunk…

Ezért más nevet nem is adhattunk ideglenesen ennek az eddig nem hitelesített pontynak, mint: A SPÁRTAI

Aki ha megfogja, és hitelesítjük, akkor majd el is nevezhetné úgy ahogy szeretné…

De addig még BETON a király…

Viszont már tudjuk, hogy él a tóban egy olyan tőponty, aki sose adja fel, az utolsó utáni pillanatig harcol, és végig lankadatlan erőbedobással…

Ma hősöket avathattunk…

Csodálatos napon vagyunk túl, és reméljük sok hasonló élményben lesz közösen részünk, VELETEK együtt!

De addig is, amíg nem sikerül a trónfosztás, és BETON a király, azért tudjátok hogy él a tóban egy SPÁRTAI harcos, aki sose adja fel…

Az utolsó 6 percet megnézhetitek videón:

https://www.youtube.com/watch?v=4s-If5f1Oys&t=68s

Üdvözlettel, a kis Blero horgásztó személyzete

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal! :)